Biologische bestrijding

 

Een natuurlijke vijand
Om de planten en tomaten te beschermen tegen ziekten en plagen wordt er gebruik gemaakt van biologische bestrijding. Biologische bestrijding is het bestrijden van ziekten en plagen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en natuurlijke (levende) vijanden zoals sluipwespen, bruikbare schimmels, roofmijten of de macrolophus (zie foto).

Stabiel ecosysteem
Voorbeelden van plagen in de tomatenplant zijn witte vlieg, rupsen of luizen. De sluipwesp legt zijn eitjes in zijn prooi. Als de eitjes dan uitkomen, eten de larven de prooi van binnenuit op. Een andere bestrijder, de macrolophus, eet de witte vlieg gewoon op. Door het gebruik van biologische bestrijding blijft het natuurlijke evenwicht, oftewel ecosysteem, in de kas stabiel.

 


Bestuiving
Om tomaten aan een plant te krijgen, moeten de bloemen bestoven worden. Hiervoor zijn hommels in de kas uitgezet. De hommels halen het stuifmeel uit de bloemen, waardoor ze de bloemen van de tomatenplant bevruchten. De hommelkasten worden computergestuurd op vaste tijden open en dicht gezet. De bestuiving gebeurt op een natuurlijke wijze waardoor de basis is gelegd voor tomaten van een uitstekende kwaliteit.